Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda
href="mailto:moc!pont!liamg!kukac!aloksifer!pont!anna!pont!yrohtab">moc!pont!liamg!kukac!aloksifer!pont!anna!pont!yrohtab

Országos tanévnyitó Nyírbátorban

 
Megyénkben nyitották meg a tanévet a magyar református oktatási intézmények.
 

Tucatnyi zászlóval vonultak be a diákok a Nyírbátori Református Templomba szombaton délelőtt: a tanulók az egyházi vezetőkkel és a vendégekkel a Kárpát-medencei református oktatási intézmények tanévnyitójára érkeztek.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, melyen az igehirdető dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke többek között arról is beszélt, hogy a világjárvány megjelenése óta iskolai munka is megváltozott lett: először be kellett vezetni az online oktatást, most pedig a tanároknak és a diákoknak meg kell barátkozniuk a hagyományos és a távoktatás hibrid pedagógiájával.

Fontos az együttműködés

– Nagy öröm, hogy a Nyírbátor református közössége adhat otthont ennek az ünnepi rendezvénynek, hiszen ez szól a közel ötszáz éves múltra visszatekintő, nemzedékek együttes feladatvállalását végző gyülekezet összetartó erejének és képességének, illetve a helyi és környékbeli reformátusság érdekeit szolgáló, a 2012 szeptembere óta működő oktatási és nevelési intézményünk sikerének is – mondta el köszöntőjében dr. Báthori Gábor, az MRE Zsinati tanácsának tagja és a Nyírbátori Református Egyházközség gondnoka.

– Mi, hívők arra kérjük az úristent, hogy a most következő tanévünk az évek során kipróbált és bevált rendszer szerint indulhasson, tanáraink és diákjaink sikeres együttműködését. Sok évtizednyi tanári gyakorlattal a hátam mögött vallom ennek az együttműködésnek a fontosságát és szépségét is.

– Oktatási intézményeinkkel nem rövid időre rendezkedtünk be.

Ez az új iskolai év is része ennek a hosszabb távú tervnek és jövőnek, melyet Isten készít a világ számára

– mondta el Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

– A református iskoláknak a Kárpát-medencében az a feladatuk, hogy tisztább és nemesebb ismereteket adjanak Istenről, az emberről és értékeinkről.

Folyamatos fejlődés

– Tantermek és tornatermek újulnak meg, új iskolákkal és épületekkel bővül a hazai iskolai hálózat, illetve a 2020/2021-es tanévtől minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket – nyilatkozta dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

– Az állam mellett egyházaink egyre nagyobb arányban vesznek részt az oktatásban iskola fenntartóként, értékteremtőként és megőrzőként.

Ma már több mint 200 ezer gyermek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe, és ennek negyede református iskolákba, óvodákba. Több mint 1100 egyházi feladat ellátási helyen oktatnak és nevelnek egyházaink, ebből 300 református.

– Az egyházi fenntartású oktatási intézmények jelentősége, hogy számos hívőnek és útkeresőnek nyújt lehetőséget arra, hogy tudásra és értékekre tegyenek szert, melyek egy tisztességes élet alapjául szolgálhatnak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kitüntették a tanárokat

– A tanévnyitó egy fontos ünnepség egy közösség, egy iskola és egy város, sőt az egész nemzet életében – mondta el Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

Amikor egy több száz éves templom falai között ünneplünk, mindenképpen meg kell említenünk, hogy ilyenkor ünnepeljük elődeinket is: nem csak a Bátoriakat, akik meghatározták az elmúlt évszázadokat, hanem egy szellemi örökséget is, melynek nyomdokain az itt működő iskolákban tanítanak a pedagógusok.

Dr. Papp Kornél, az MRE Oktatási Irodájának vezetője az új tanévben induló református köznevelési intézményeket köszöntötte. Átadták a Makkai Sándor-díjakat is: idén a zsinat döntése alapján az alistáli Édes Enikő, a debreceni Illés Ilona és a nagyharsányi Pintérné Lázok Orsolya vehette át az elismeréseket.

A tanévnyitó zárásaként Oláh István kuratóriumi elnök átadta Magyar Református Szeretetszolgálat tanszeradományait is: az új tanévben száz új, megtöltött iskolatáskát és nyolcezer füzetet a Kárpát-medence különböző református oktatási intézményeinek.

Közelgő események

Hasznos információk

Ebédbefizetés:

 • Hétfő – Péntek     7:00 – 13:00

Ügyfélfogadás:

 • Hétfő – Csütörtök: 7:30 – 16:00
 • Péntek:                     7:30 – 13:00

Csengetési rend:

 • Csendes
  percek:        07:50 – 08:00
 • 1. óra:          08:00 – 08:45
 • 2. óra:          09:00 – 09:45
 • 3. óra:          10:00 – 10:45
 • 4. óra:          11:00 – 11:45
 • 5. óra:          12:00 – 12:45
 • 6. óra:          12:50 – 13:35
 • 7. óra:          13:50 – 14:35
Digitális jólét program
hatartalanul
Széchenyi